Spiraal plaatsen

Je kunt bij ons in de praktijk terecht voor het laten plaatsen en verwijderen van spiraaltjes. Wil je graag een spiraalplaatsing of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We bespreken dan ook welke spiraal jouw voorkeur heeft. Er zijn namelijk twee soorten: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje.

Koperspiraal
Het koperspiraal bevat geen hormonen en zorgt ervoor dat je 5 tot 10 jaar beschermd bent tegen zwangerschap. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting plaatsvindt.

Er zijn verschillende soorten koperspiralen, maar de meest gebruikte koperspiraal is de T-Safe. Een koperspiraal kost ongeveer 69 euro. Het spiraaltje is verkrijgbaar bij jouw apotheek met een door ons voorgeschreven recept.


Hormoonspiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen de baarmoederhals moeilijker kunnen passeren. Ook wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van de eventueel bevruchte eicel. Met dit spiraaltje ben je 5 jaar beschermd tegen zwangerschap.

Er zijn twee spiralen verkrijgbaar die hormonen bevatten. Dit zijn de Kyleena spiraal en de Mirena spiraal. Een hormoonspiraal kost ongeveer 160-180 euro. Je kunt het spiraaltje ophalen bij jouw apotheek met een door ons voorgeschreven recept.


Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing bij Verloskundigcentrum Zwanger & Zo kan je telefonisch een afspraak inplannen. Ben je net bevallen? Dan kan het spiraaltje vanaf ongeveer tien tot twaalf weken na de bevalling worden geplaatst. Wil je liever het spiraaltje eerder geplaatst hebben dan gaan we samen kijken wat haalbaar is.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit maakt het plaatsen gemakkelijker. We weten dan ook zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Voorafgaand aan de afspraak krijgt u een mailtje met het recept voor de spiraal. Dit recept levert u in bij uw apotheek, u krijgt de spiraal vervolgens mee naar huis. U neemt dan zelf de spiraal mee naar uw afspraak bij ons. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal. Dit duurt slechts enkele minuten.

De plaatsing van het spiraaltje kan wat gevoelig zijn. Neem daarom ongeveer een uur voor de plaatsing twee paracetamol tabletten of één ibuprofen.

Het is normaal dat je na de spiraalplaatsing wat buikkrampen, of een zeurend gevoel in je onderbuik krijgt. Dit duurt meestal niet lang. Daarbij kan je de eerste drie maanden onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben.

Voor deze afspraak plannen we ruim de tijd. Let op! kosten voor een niet geannuleerde afspraak bedraagt €25. Dit moet u zelf betalen en kunt u niet bij de zorgverzekeraar declareren.

 

icon_zwanger_worden_pink

Wil jij door ons een spiraal laten plaatsen?

Lees dan onderstaande folder goed door en stuur vervolgens voorafgaand
aan de afspraak de ingevulde vragenlijst ‘Spiraal plaatsen’ via de e-mail.

Meldingen verlies koperspiraal door menstruatiecup
Tot nu toe heeft het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM in anderhalf jaar tijd vijftien meldingen gekregen van gedeeltelijke of volledige verlies van de koperspiraal van vrouwen die ook een menstruatiecup gebruikten. Zes van hen zijn zwanger geraakt. Het merendeel kwam pas achter het verlies van de spiraal toen hun menstruatie uitbleef en ze al in verwachting bleken te zijn.

Het probleem lijkt tot nu toe vooral voor te komen bij vrouwen die een koperspiraal gebruiken. Het is echter aannemelijk dat hetzelfde ook bij hormoonspiraaltjes kan gebeuren. Dat het tot nu toe vaker bij koperspiraaltjes is vastgesteld komt waarschijnlijk doordat vrouwen met hormoonspiraaltjes minder vaak menstruatiecups gebruiken omdat ze minder heftig ongesteld zijn.

 

Verzekering
Vraag bij je zorgverzekeraar na welke kosten wel en niet vergoed worden.

Let op: het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal in hetzelfde kalenderjaar, wordt gezien als 2 aparte consulten waarvan je er mogelijk maar 1 vergoed krijgt.