Medische echo’s

Onze verloskundigen maken tijdens je zwangerschap verschillende echo’s om de groei van je kindje in de gaten te houden. Tijdens de echo krijg je doorzichtige gel op je blote buik. Daar gaan we langzaam overheen met een apparaat dat geluidsgolven uitzendt en de echo daarvan opvangt. Dit wordt omgezet in videobeelden, zodat jij jouw kleintje kunt zien! De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor je kindje.

Al onze verloskundigen zijn bevoegd voor echoscopie. Dit betekent dat je voor de echo’s terecht kunt in onze praktijk en hiervoor niet naar het ziekenhuis hoeft. Wel zo gemakkelijk!

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop er een medische echo gemaakt kan worden:

Vroege echo / vitaliteitsecho

Deze echo krijg je rond de 7-8 weken van je zwangerschap. Gaat het goed met je zwangerschap? Dan willen wij je graag terugzien tussen de 10 en 12 weken voor de termijnecho.

Termijnecho

Deze echo wordt rond de 10-12 weken uitgevoerd. We bepalen met de termijnecho hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Het is erg belangrijk om dit precies te weten. Zo kunnen we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed beoordelen.

13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kan je een eerste trimester echo laten uitvoeren, rond de 13e week van de zwangerschap. Deze echo kan je bij ons in de praktijk laten verrichten of in een ander echocentrum naar jouw keuze. Dit onderzoek is onderdeel van een wetenschappelijke studie. Lees hier meer over de 13 weken echo.

20 weken echo

Met een echo wordt er gekeken naar eventuele (lichamelijke) afwijkingen van je kindje. Bij voorkeur wordt dit onderzoek net voor 20 weken uitgevoerd. Bij deze echo wordt de baby van top tot teen gescreend op aangeboren afwijkingen. Deze echo vindt plaats in onze praktijk locatie in Hellendoorn door onze SEO-echoscopist Frank. Lees hier meer over de 20 weken echo. 

Groeiecho

De meeste groeiecho’s worden gemaakt tussen de 26 en 34 weken. Maar alleen als je hier een medische indicatie voor hebt. Tijdens de echo worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier kan goed worden gekeken of jouw kindje naar verwachting groeit.

Liggingsecho

Ligt je kindje goed of in een stuitligging? Bij twijfel over de ligging van je kindje maken we een liggingsecho, meestal rond de 36e week van de zwangerschap.