Kraamtijd

Tijd voor rust,
herstel én elkaar

De bevalling is achter de rug. Na al die maanden is jullie kindje dan eindelijk geboren. Gefeliciteerd! De komende acht dagen worden je kraambed genoemd. Het is nu tijd om te rusten, te herstellen én jullie baby te verzorgen en te leren kennen. Gelukkig krijg je hulp in deze bijzondere week.

Kraamzorg

Tijdens jouw kraamtijd zorgt een kraamverzorgende ervoor dat jij goed herstelt van je bevalling en daarnaast optimaal kunt genieten van je baby. De kraamverzorgende laat je precies zien hoe de baby verzorgd moet worden, en helpt je met de (borst)voeding.

Kraambedcontroles

In de eerste 8-10 dagen van het kraambed komen onze verloskundigen regelmatig langs om te kijken hoe het met jullie gaat. Wij bespreken deze controles met de kraamverzorgende en geven je passend advies.

Borstvoeding of flesvoeding

Tijdens de zwangerschap vragen wij je na te denken over het geven van borst- of flesvoeding. Deze keuze is geheel persoonlijk. Natuurlijk informeren wij je graag over de mogelijkheden en ondersteunen wij jou waar mogelijk.

Hielprik en gehoorscreening

In de eerste week na de geboorte wordt de hielprik afgenomen. Ook krijgt jouw kleintje in de eerste weken na de geboorte een gehoortest. Aan de hielprik en de gehoortest zijn geen kosten verbonden. 

Geboorteaangifte

Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet jullie pasgeboren baby worden aangegeven. Dit moet in de gemeente waarin jullie kindje geboren is. Neem hiervoor een ID-kaart, paspoort, trouwboekje, erkenningsakte of rijbewijs mee.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling plannen we een nacontrole bij ons in de praktijk. Tijdens deze afspraak kijken we terug op de zwangerschap, de bevalling en kraambed. Dit is niet verplicht, maar wordt door veel moeders en partners als prettig ervaren, en ook door ons! Vragen en verhalen over deze bijzondere periode komen dan uitgebreid aan bod. Ook bespreken we welke vorm van anticonceptie bij jullie past.