Centering Zwangerschap bij Verloskundigcentrum Zwanger & Zo

Wegens drukte in de praktijk door personeelstekort is er op dit moment geen mogelijkheid om deel te nemen aan Centering Zwangerschap. Wanneer deze vorm van zorg weer beschikbaar wordt laten we jullie dit zo snel mogelijk weten. 

 

Sinds januari 2023  kun je bij onze verloskundigenpraktijk kiezen voor een andere manier van zorg: Centering zwangerschap (voorheen Centering Pregnancy). De voordelen van deze vorm van  zwangerschapszorg zijn dat je als zwangere veel meer informatie krijgt, je wordt meer betrokken bij je zwangerschap, je speelt zelf een actieve rol en je kunt je ervaringen en onzekerheden delen. Dat kan omdat deze zorg binnen een groep wordt gegeven. Er wordt samen met andere zwangeren uit onze eigen praktijk uitgebreid gesproken over zwangerschap, leefstijl, gezondheid, de bevalling en het ouderschap en er wordt ingegaan op wat jij als zwangere graag nog aan informatie wil.


Wat is
Centering Pregnancy
In plaats van de individuele controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in 8-9 bijeenkomsten aangeboden aan een groep van maximaal 8-10 zwangeren en partners met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens deze bijeenkomsten worden de zwangerschapscontroles op een interactieve manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou, je partner en je mede-zwangeren en partners bezighoudt tijdens de zwangerschap.  

 

Actieve betrokkenheid
De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboek, die je van ons ontvangt. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige, tijdens dit één op één moment, het uitwendig onderzoek; voelen van de buik en luisteren naar het hartje met de doptone. We gaan daarna verder in groepsverband: op een creatieve en interactieve manier bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen die aansluiten op de fase van je zwangerschap. Daarnaast leer je automatisch vrouwen kennen die in hetzelfde schuitje zitten. We zien dat veel groepen nog lang contact met elkaar onderhouden en elkaar, ook nog na de bevalling, ondersteunen en tips geven!   

   

Waarom Centering Pregnancy
Een reguliere controle duurt 10 minuten. Na het bloeddruk meten en uitwendig onderzoek blijft er niet heel veel tijd over voor het geven van informatie en het beantwoorden van vragen. Bij Centering Pregnancy duurt een bijeenkomst 2 uur. Omdat de data vooraf bekend zijn, is dat vaak goed in te plannen met werk en/of oppas. In de 2 uur kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen. Denk aan mogelijke kwalen, informatie over de bevalling, wanneer je ons moet bellen, informatie over de kraamtijd en het ouderschap. Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Je wordt uitgebreider geïnformeerd (ongeveer 17 uur extra) en ziet met nog meer vertrouwen de bevalling tegemoet. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in en met de groep, biedt deze ook veel ondersteuning.   

icon_zwanger_worden_pink

“Vertel het me en ik vergeet het, leer het me en ik onthoud het, betrek me en ik leer het” 

centering pregnancy-  

De Centering Pregnancy is wetenschappelijk onderzocht. Voordelen die beschreven zijn:  

  • minder vroeggeboortes  
  • hoger geboortegewicht  
  • meer kennis  
  • betere voorbereiding op de bevalling  
  • meer sociale steun  
  • minder medicamenteuze pijnbestrijding tijdens de bevalling  
  • minder bijstimulatie tijdens de bevalling  
  • minder stress  
  • minder verwijzingen gedurende de zwangerschap  
  • er wordt vaker borstvoeding gegeven.  

 

Wanneer, hoe vaak en hoe laat?
De bijeenkomsten zijn eerst één keer in de vier weken, daarna één keer in de drie weken en daarna één keer in de twee weken. De bijeenkomsten zijn overdag, met uitzondering van de bijeenkomst die gaat over de bevalling. Tijdens die bijeenkomst verwachten wij ook de partners, daarom zal deze bijeenkomst in de avond zijn. Alle momenten zijn vooraf gepland, dus je kunt ze ruim van tevoren inplannen in je agenda! We kunnen een werkgeversverklaring afgeven, waarin we het belang van het volgen van deze bijeenkomsten uitleggen. Vraag ons of onze assistentes naar de data en tijden van de groep waar jij in zou kunnen!  

 

Hoe gaat het in zijn werk?
In totaal zijn er 8-10 bijeenkomsten. De eerste 9 zijn in de zwangerschap. Het intakegesprek en de echo’s zijn individueel. Vanaf 34-38wkn zijn de controles ook individueel. De bijeenkomsten worden begeleid door een vaste verloskundige. Als gastsprekers kunnen andere collegae worden uitgenodigd, zoals bijvoorbeeld een lactatiekundige, bekken & fysiotherapeut.  


Kosten
Ondanks de zeer uitgebreide zorg zijn er geen extra kosten die berekend worden voor deze vorm van zwangerschapsbegeleiding.  

 

Locatie
Praktijk Nijverdal Kuperserf 57 

De eerste groep start 17-1 2023

Mocht er weer animo zijn dan gaan we een 2e groep opstarten.

 

Reacties
Enkele reacties uit de evaluaties van praktijken in Nederland die zijn gestart met Centering Pregnancy:  

‘Met Centering Pregnancy hebben we enorm veel kennis opgedaan, nieuwe mensen ontmoet en zijn we bovengemiddeld klaar voor de kraamtijd (en daarna). Niet in 10 minuten klaar en buiten staan, maar 2 uur met gelijkgestemden brainstormen, praten en nadenken over onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en daarna. Het is een feest om naar de bijeenkomsten te gaan.’  


‘Tien weten meer dan twee. Anderen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo krijg je veel meer kennis dan tijdens de korte consulten.’ 
 


‘Ik hou ervan dat er een vastgesteld programma met planning is.’
   

 

Social Media
De meeste vrouwen houden ook buiten de bijeenkomst contact met elkaar via social media. Zo kun je dingen die je via social media leest delen met elkaar en in de groep bespreken. Hierdoor ben je breder geïnformeerd en kun je de keuzes maken die bij jouw situatie passen.  

 

Wil jij gezonde keuzes maken tijdens de zwangerschap en weten op welke manier je invloed hebt op de groei en ontwikkeling van je baby? Wil je tips hoe je andere kinderen kunt betrekken bij de  zwangerschap? Deel je graag ervaringen met anderen over de impact van jouw zwangerschap op relaties, je omgeving en je werk? Al deze en andere vragen die je hebt over de zwangerschap worden besproken tijdens Centering. 

Hierdoor heb je invloed op je eigen gezondheid en die van je baby.  

 

Meer informatie kun je vinden op;
www.centeringzorg.nl
www.samenweetjemeer.nl

Wij hopen je te zien tijdens de Centering zwangerschap bijeenkomsten!
 

Heb je vragen neem dan contact met ons op!  

 

We hopen dat jullie net zo enthousiast worden als wij!