Een zwangerschap zorgt voor veel grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Daarom is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Luister goed naar je lichaam, neem rust wanneer je dat nodig hebt en zorg goed voor jezelf. We geven je graag persoonlijk advies hierin.
Voeding
Als je al gezond en gevarieerd eet, hoef je tijdens je zwangerschap weinig aan je eetpatroon te veranderen. Eten voor twee is echt niet nodig. Diëten tijdens de zwangerschap is daarentegen ook niet verstandig. Alleen gezonde, goede voeding zorgt ervoor dat zowel jij als je kindje niets tekortkomen tijdens de zwangerschap.
Foliumzuur
Om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken, is het goed om extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.
Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Tijdens de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.
Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.
Multivitamine met foliumzuur
Als je gezond eet hoef je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen te slikken. Wanneer je toch multivitaminen wilt gebruiken kies dan de multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen die goed zijn voor zwangere vrouwen in de juiste dosering.
Belangrijk is dan om te kijken naar de hoeveelheid foliumzuur in de multivitaminen door de bijsluiter te lezen. Als dit 0,4-0,5 milligram is, dan hoef je geen foliumzuur er meer bij te slikken.
Toxoplasmose & Listeriose
Het is belangrijk om verstandig om te gaan met bepaalde soorten voedingsproducten die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kindje. Voedingsproducten die de bacteriën toxoplasma of listeria kunnen bevatten en je dus het beste kunt vermijden zijn:
- Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees
- Ongewassen groente en fruit
- Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt
- Rauwe vis en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling
- Rauwe eieren of producten met rauwe eieren
- Lever
Toxoplasma kan ook in de ontlasting van jonge katten zitten. Werk daarom alleen in de tuin als je handschoenen aandoet en laat iemand anders de kattenbak verschonen.
Leefstijl
Over het algemeen kun je tijdens je zwangerschap alles blijven doen wat je voorheen ook deed. Denk hierbij aan werken, sporten, vrijen en autorijden. Het is wel belangrijk dat je hierbij goed naar je lichaam luistert en bij signalen van overbelasting een stapje terug doet.
Houd ook rekening met je leefgewoonten. We geven je graag de volgende adviezen:
- Let goed op met het gebruik van medicijnen. Overleg altijd met je huisarts – of met ons – of jouw medicatie veilig te gebruiken is.
- Probeer zoveel mogelijk schadelijke stoffen te vermijden, zoals verf op terpentinebasis of andere chemicaliën.
- Stop met roken, drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Mocht je moeite hebben met het laten staan van deze middelen, praat er dan over met ons. We kijken dan samen wat we kunnen doen.
- Blijf bewegen! Maar pas bij bepaalde sporten wel je tempo aan. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen.
Problemen tijdens de zwangerschap
Wanneer je zwanger bent kunnen zich ook andere problemen voordoen. Problemen op het gebied van relaties, seksualiteit, financiën, huisvesting of werk. Praat erover met iemand die je vertrouwt, je partner, een goede vriendin of een familielid.
Stel ons op de hoogte. Zo nodig verwijzen wij je door naar een gespecialiseerde hulpverlener.