Voorbereiding op je bevalling

Wij begeleiden zowel de thuis- als de poliklinische bevalling wanneer deze plaatsvindt tussen de 37 en 42 weken van jouw zwangerschap. Voor beide bevallingen gelden dezelfde voorbereidingen.

Locatie van en op het bed
Wij kunnen ons voorstellen dat je tijdens een thuisbevalling graag in je eigen bed wilt liggen, maar dit is niet altijd mogelijk. Bij een steile- of draaitrap kun je bijvoorbeeld niet vlot naar beneden (het ziekenhuis) worden vervoerd. Weeg je meer dan 105 kg? Ook dan is het nodig om een bed op de benedenverdieping te plaatsen. 

Zorg altijd voor genoeg ruimte aan de linkerzijde (gezien vanaf het voeteneinde) van het bed, zodat wij naast je kunnen staan om je te helpen.


Hoogte van het bed
Om je goed te kunnen begeleiden tijdens de bevalling, dient het bed minimaal 80 cm hoog te zijn. Gemeten vanaf de bovenkant van het matras tot op de grond. Om het bed te verhogen kun je gebruik maken van klossen of limonade-/bierkratjes.


Soort bed
Voor een bevalling is een redelijk harde ondergrond nodig. Daarom begeleiden wij geen bevalling op een waterbed. Het is wel mogelijk deze te stabiliseren door op het waterbed een aantal planken te leggen met daarop een gewoon matras.


Kraampakket
Leuk al die pretpakketten! Maar naast deze pakketten boordevol leuke speentjes, doekjes en knuffels zul je rond de 34e week van je zwangerschap het kraampakket ontvangen. Dit pakket ontvang je (in sommige gevallen gratis) van jouw zorgverzekeraar en is gevuld met noodzakelijke dingen voor jou als kraamvrouw. In het kraampakket zitten in ieder geval de volgende spullen:

  • Matrasbeschermer
   Dit bedzeil beschermt je matras voor het eventueel breken van de vliezen. Om nattigheid te voorkomen plaats je deze ongeveer 3 à 4 weken voor de uitgerekende datum om je matras met de papieren kant naar boven.
  • Onderleggers
   Dit zijn dunne, zachte papieren lakens die je boven je overtrekhoes kunt plaatsen. Deze vangen het bloed en vruchtwater op tijdens de bevalling. Maar ook na de bevalling komen deze onderleggers goed van pas. De verloskundige of kraamverzorgende kan deze lakens gebruiken tijdens de onderzoeken.
  • Kraammatras
   Het kraammatras is een extra beschermer voor je matras. Deze is wat dikker dan het zeiltje en extra absorberend.
  • Steriele navelklemmen
   Na de geboorte van je kindje wordt de navelstreng afgeklemd. Op het stompje dat overblijft wordt een navelklem geplaatst om het bloeden te laten stoppen.Bij ons is ook een cordring te krijgen. Deze zit helaas nog niet standaard in je kraampakket. Een cordring (of navelring) is een elastieken ring van natuurrubber die de verloskundige om de navelstreng van je baby schuift. De ring klemt de navelstreng af, zodat hij afgeknipt kan worden. Dit heet afnavelen.
icon_zwanger_worden_pink

Tip!

Is een cordring iets voor jou? Wij vertellen je graag meer over de voor- en nadelen van een cordring versus een navelklem zodat je zelf kunt kijken wat het beste bij je past.

  • Inlegluiers
   Vruchtwater verlies je niet in een keer. Om de rest van het vruchtwater op te vangen, kun je deze inlegluiers gebruiken. Hierdoor kun je ook goed zien of het vruchtwater is zoals het hoort, en of je niet te veel bloed verliest.
  • Gaaskompressen
   De steriele gaasjes zijn te gebruiken bij het reinigen van jouw wond als je bent uitgescheurd of ingeknipt (dit klinkt vaak erger dan het is!). Ook wordt het gebruikt om het stompje van de navelstreng te verbinden.
  • Kraamverband
   Niet het meest sexy onderwerp, maar je ontkomt er niet aan: kraamverband. Dit is extra groot maandverband dat je na je bevalling gebruikt. Wanneer je kindje geboren is, verlies je de eerste dagen redelijk wat bloed. In de baarmoeder zit namelijk nog een wond waaraan de placenta vastzat. De heling hiervan duurt meestal een week. Na deze week is je baarmoeder weer op vroegere grootte en kun je overgaan op gewoon maandverband.
  • Alcohol en watten
   De alcohol wordt, in combinatie met de watten, gebruikt voor het desinfecteren van de thermometer waarmee jouw temperatuur, of die van de baby, wordt gemeten. Ook wordt het gebruikt om eventuele wondjes mee te ontsmetten.