Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 14 keer bij ons langs. In het begin van de zwangerschap zal er wat langer tussen de afspraken zitten. Tegen het einde kom je steeds vaker bij ons langs. Tijdens deze controles letten we goed op jouw gezondheid en die van de baby. Zodat jij de zwangerschap zo prettig mogelijk ervaart. 


 

De eerste afspraak
Wat spannend! De eerste afspraak is gepland en vindt plaats rond de 7-8 weken van jouw zwangerschap. Aan de hand van een echo kunnen we zien hoe ver jouw zwangerschap gevorderd is. We beantwoorden tijdens dit consult natuurlijk ook al jouw vragen en mogelijke zorgen.

Aangezien je nog erg pril zwanger bent is de kans groot dat we deze uitwendig niet goed in beeld krijgen. We voeren dan, in overleg, een inwendige echo uit. Na de echo krijg je informatie mee over de zwangerschap en alles wat hierbij komt kijken.


De intake
De intake is de eerste uitgebreide afspraak bij ons in de praktijk en vindt ongeveer twee tot drie weken na je eerste afspraak plaats. Onze verloskundige zal met je in gesprek gaan om alle informatie te verkrijgen die nodig is om jou gedurende de zwangerschap, bevalling en kraambed optimaal te kunnen begeleiden. Heb je een partner? Dan is het handig dat jullie samen komen.

Tijdens de intake wordt er ook een termijnecho gemaakt. Met deze echo kunnen we bepalen hoe lang je zwanger bent, of het hartje klopt en of er sprake is van een meerlingzwangerschap.

Vervolgens ga je met de verloskundige in gesprek over onder andere:

  • De zwangerschap
  • Je gezondheid
  • Medicijngebruik
  • De gezondheid van je partner en familieleden
  • Je leefomstandigheden
  • Erfelijke aandoeningen


Vervolgconsulten
Na het eerste consult en de termijnecho kom je regelmatig bij ons op de verloskundigenpraktijk voor een vervolgconsult. Tijdens elk consult beantwoordt een van onze verloskundigen al jouw vragen, controleren we jouw bloeddruk en de groei en harttonen van de baby. Deze afspraken worden ingepland in onze praktijk in Nijverdal, Hellendoorn of Lemelerveld.

De vervolgcontroles vinden plaats:

  • In de eerste maanden elke 4-5 weken
  • Halverwege de zwangerschap om de 4 weken
  • Vanaf 28 weken elke 2 weken
  • Vanaf 36 weken elke week


Centering Pregnancy
Wij bieden nu ook centering aan. In plaats van de individuele controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in 8-9 bijeenkomsten aangeboden aan een groep van maximaal 8-10 zwangeren en partners met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens deze bijeenkomsten worden de zwangerschapscontroles op een leuke en interactieve manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou en je mede-zwangeren en partners bezig houdt tijdens de zwangerschap.


Zwangerschapsboekje

Een zwangerschapsboekje is naast een mooi aandenken ook heel erg handig. Tijdens je eerste consult ontvang je dit boekje van ons. Hierin worden al je medische gegevens opgeschreven en al je papieren bewaard. Dit boekje neem je mee naar elke controle. Niet alleen naar die van ons, maar ook bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis.

Tijdens elke controle vragen wij hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt ook al jouw vragen kwijt. Het is handig om deze vragen als geheugensteuntje vooraf al op papier te zetten, zodat we deze tijdens het consult rustig kunnen bespreken.