Zwanger zijn

Een positieve zwangerschapstest!
Wat nu?

Misschien heb je er jaren op moeten wachten, ging het sneller dan verwacht of was het niet helemaal gepland. Maar een positieve test laat het toch echt zien: je bent zwanger! Waarschijnlijk komen er direct een heleboel vragen bij je op, want wat nu? Met al jouw vragen, zorgen en verwachtingen kun je bij ons terecht. Zodra je een positieve test in handen hebt, mag je contact met ons opnemen om een afspraak te maken.

Verloskundigcentrum Zwanger & Zo vind je op vier locaties: Nijverdal, Hellendoorn, Lemelerveld en Luttenberg. Tijdens het maken van een afspraak kies jij welke locatie voor jou het gemakkelijkst is.

Bloedonderzoek

Tijdens je zwangerschap worden er verschillende onderzoeken aangeboden. Allereerst krijg je een bloedonderzoek. Hierbij wordt je bloed op drie infectieziekten onderzocht: hepatitis B, syfilis en HIV.

Centering Zwangerschap

Samen met andere zwangeren uit onze eigen praktijk uitgebreid gesproken over zwangerschap, leefstijl, gezondheid, de bevalling en het ouderschap en er wordt ingegaan op wat jij als zwangere graag nog aan informatie wil.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 10 tot 14 keer bij ons langs. In het begin van de zwangerschap zit er meer tijd tussen de afspraken, tegen het einde zien wij je vaker. Zodat jij de zwangerschap zo prettig mogelijk ervaart.

Prenatale screening

Tijdens onze eerste afspraak bespreken we de mogelijkheid om prenatale screeningstesten uit te laten voeren. Sommige onderzoeken krijg je standaard aangeboden, andere krijg je alleen als dat medisch nodig is. Bij veel onderzoeken kun je ook zelf bepalen of je deze wilt of niet.

Echo's

Tijdens je zwangerschap maken onze verloskundigen verschillende echo’s om de groei van je kindje in de gaten te houden. De echo’s zijn niet verplicht en je mag zelf bepalen welke echo’s je wel of niet wilt doen. Wij bieden zowel medische- als pretecho’s aan in ons eigen echocentrum.

Wat moet ik regelen?

Tijdens de zwangerschap komt er ineens heel veel op je af. Veel dingen gaan vanzelf, zoals het groeien van het kindje in je buik, maar er zijn ook een heleboel zaken die je zelf moet regelen. Denk hierbij aan zaken als kraamzorg en kinderopvang.

Voeding & leefstijl

Een zwangerschap zorgt voor veel grote lichamelijke en emotionele veranderingen. Daarom is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Luister goed naar je lichaam, neem rust wanneer je dat nodig hebt en zorg goed voor jezelf. We geven je graag persoonlijk advies hierin.

Voor partners

Voor jou als partner is een zwangerschap en bevalling ook heel erg bijzonder. Je leeft al die maanden mee, maakt dankzij de echo’s al een beetje kennis met jullie kindje en hebt de buik van je vrouw of vriendin zien groeien… een speciale tijd, die je moet koesteren, maar die ook onzeker of spannend kan zijn.

Miskraam

Soms verloopt de zwangerschap niet zoals je had gehoopt en blijkt dat het vruchtje gestopt is met groeien en geen hartactie (meer) heeft. Een miskraam komt best vaak voor. Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Prenataal kolven

Prenataal kolven is het met de hand kolven tijdens de zwangerschap om colostrum (de eerste moedermelk) te verzamelen. De belangrijkste reden om dit te doen, is om te voorkomen dat je kindje bijvoeding moet krijgen met kunstvoeding.